Afbeelding

Tien jaar Allerzielenconcerten o.l.v. Tom Suters

Evenement

Vrijdag 8 november is het precies tien jaar geleden dat ik in de Clemenskerk in Nuenen mijn examenconcert dirigeerde voor het bachelordiploma koordirectie, wat het startsein was voor wat nu de jaarlijkse Allerzielenconcerten zijn. Dat feit gaan we dit jaar vieren met een bijzonder Allerzielenconcert op 9 en 10 november.

Om dit jubileum luister bij te zetten hopen wij dat zoveel mogelijk van de ruim 280 zangers en -zangeressen die in de afgelopen tien jaar bij ons gezongen hebben, dit jaar weer meezingen. Uiteraard blijven daarnaast ook nieuwe deelnemers van harte welkom.

Programma
Als thema voor dit tiende Allerzielenconcert is gekozen voor ‘licht en donker’ (Lux Aeterna = eeuwig licht) en blikken we terug met werken van componisten die in de afgelopen tien jaar een speciaal plekje in mijn hart hebben veroverd.
- Ola Gjeilo is zonder twijfel mijn favoriete koorcomponist. We doen zijn ‘Sunrise Mass’ voor koor en strijkorkest waarvan we in 2016 al twee delen uitgevoerd hebben. Uit het Allerzielenconcert van 2022 herhalen we zijn ‘Evening Prayer’ voor koor, piano en saxofoon improvisatie. Verder voeren we dit jaar voor het eerst zijn ‘Dark Night of the Soul’ uit en het openings- en slotdeel van de in 2017 gecomponeerde zevendelige liederencyclus ‘Dreamweaver’.
- ‘Lux Aeterna’ van Morten Lauridsen is een indrukwekkend werk op Latijnse misteksten over hemels licht voor koor en kamerorkest. Ook dit voerden we al eens uit in het Allerzielenconcert 2016.
- ‘Immortal Bach’ was onderdeel van mijn examenconcert in 2014. Het is een bewerking van het choral ‘Komm süßer Tod’ voor vijf ruimtelijk opgestelde vier-stemmige koren. Het unieke is dat ieder koor in een ander tempo zingt waardoor een snel dissonant wordende ‘surround sound’ ontstaat die daarna langzaam weer oplost in een bevrijdende harmonie. Het geheel werkt als een soort ‘oorwassing’ die de luisteraar volgens de componist een kijkje in de eeuwigheid gunt.
De muzikale leiding is in handen van dirigent Tom Suters. Aan het concert wordt verder medewerking verleend door het Valkenswaards Kamerorkest, pianist Rob van Heck en saxofonist Leon Steuns.

Aanmelden en projectinformatie
Ga naar de website www.tomsuters.nl/allerzielenconcerten-2024 of scan de QR code en meld je aan voor het projectkoor Lux Aeterna voor 1 mei. De deelnamekosten bedragen € 90,-. Deelnemers tot en met 25 jaar betalen de helft. Op de website vind je ook alle repetitiedata, -tijden en -locaties.

We zoeken daarnaast ook nog koren of ensembles, minimaal 2S, 2A, 2T, 2B voor het stuk Immortal Bach. Hier zijn geen deelnemerskosten aan verbonden. Heb je interesse hiervoor neem dan contact op met de Tom Suters via tel. 06-54974744 of info@tomsuters.nl.

Afbeelding