Nuenen verlengt crisisnoodopvang met drie maanden

Politiek

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nuenen heeft besloten om de crisisnoodopvang van maximaal 50 asielzoekers in de binnentuin van het gemeentehuis eenmalig met drie maanden te verlengen, tot en met 27 juli 2024.

Voordat dit besluit is genomen, heeft de gemeente de bewoners van 125 omliggende adressen gevraagd om hun reactie op een mogelijke verlenging. Zij heeft daarop 27 reacties ontvangen. 

Positieve tendens
De algemene tendens van de ontvangen reacties van omwonenden is positief. Er is waardering voor de opvang en de bewoners van de crisisnoodopvang veroorzaken geen overlast. Voor sommige omwonenden mag een verlenging van de crisisnoodopvang daarom wel langer dan drie maanden zijn. Daarvan heeft burgemeester Madeleine van Toorenburg eerder al gezegd dat de voorzieningen zich om technische redenen niet lenen om ze langer dan deze extra drie maanden in stand te houden. Enkele omwonenden hebben de gemeente laten weten dat zij principieel negatief staan tegenover een verlenging, omdat vooraf was toegezegd dat de crisisnoodopvang voor drie maanden zou zijn.

Belangrijke voorwaarde
Een belangrijke voorwaarde voor verlenging was dat de geluids- en geuroverlast van het dieselaggregaat dat stroom levert aan de crisisnoodopvang zou worden weggenomen. Aan die voorwaarde wordt voldaan: vanaf eind april zal een accupack via een aansluiting op de stroomvoorziening van het gemeentehuis stroom aan de crisisnoodopvang leveren. Er worden maatregelen genomen om de stroomvoorziening aan het gemeentehuis te garanderen.

Omwonenden ontvangen een brief over het besluit.