Koning George VI van het Verenigd Koninkrijk bezoekt in 1944 zijn troepen in Nuenen. Datum en locatie tot nu toe onbekend.
Koning George VI van het Verenigd Koninkrijk bezoekt in 1944 zijn troepen in Nuenen. Datum en locatie tot nu toe onbekend.

80 jaar bevrijding Nuenen-Gerwen-Nederwetten

Verenigingen

Het is in september 80 jaar geleden dat Nuenen, Gerwen en Nederwetten zijn bevrijd van de Duitse overheersing. Heemkundekring De Drijehornick organiseert, onder auspiciën van de Stichting Herdenkingen Nuenen, een ‘bevrijdingsroute’ op zaterdag 21 en zondag 22 september.

In deze fiets- en wandelroute nemen wij u mee langs een aantal locaties die in de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding een rol hebben gespeeld. Meerdere locaties zijn dan ook te bezichtigen. Hoe verliep de bevrijding? Langs welke route? Waar zaten onderduikers? Wat was de pilotenlijn? Waar in Nuenen logeerde koningin Wilhelmina? Waar generaal Dempsey? Waar werd gevochten in onze gemeente? Wie zijn er gesneuveld? Waar zat het verzet in Nuenen? Dit kunt u zelf ontdekken door de route te fietsen of te lopen.

Vragen
We zijn ook bezig met de voorbereiding van een tentoonstelling over deze gebeurtenissen. Daarvoor zoeken we nog antwoorden en/of aanvullingen op een aantal vragen. Wie weet er meer over de ‘pilotenlijn’ door Nuenen en schuilplaatsen onder de grond, knokploeg De Margriet die een munitiedepot had in de Gerwense bossen, de Paroolgroep, ondergedoken op Berg 46, de Partizanen (P.A.N.) in Nuenen? Nuenense, Gerwense of Nederwettense oorlogsverhalen zijn welkom. Bijvoorbeeld over broodbonboekjes, verstopte radio’s en fietsen etc. Ook zijn wij nog op zoek naar foto’s uit de jaren 1940-1945.

Hartelijk dank alvast voor uw bijdrage die u kunt mailen naar bevrijding@drijehornick.nl.