Henny en Jaap Matser naast een beeld uit Ghana. Foto: Theo van Vijfeijken/De Nuenense Krant.
Henny en Jaap Matser naast een beeld uit Ghana. Foto: Theo van Vijfeijken/De Nuenense Krant.

‘Onze kinderen uit Ghana’

Interview

De Nuenense Krant bracht een bezoek aan Jaap en Henny Matser van Stichting Rising Stars. Deze Nuenense stichting zet zich al bijna twintig jaar in voor kinderen in Ghana met een verstandelijke of meervoudige beperking.

Interview: Telle van Beek

In 2005 begon het allemaal. Jaap en Henny gingen op bezoek bij een weeshuis in Offinso, waar ze toevallig in gesprek raakten met Margaret. Zij was tijdelijk in haar huis een kinderdagverblijf voor verstandelijk en lichamelijk beperkte kinderen begonnen. Zij vroeg of Jaap en Henny haar wilden ondersteunen bij de opvang van deze kinderen. Jaap en Henny dachten er een poosje over na en besloten mee te doen. Dit was het begin van stichting Rising Stars. De Ghanese partner richtte hun eigen stichting Kings and Queens op.

Afronden
Ze dachten met vijf à zes jaar wel klaar te zijn met deze ondersteuning. Maar samen werd besloten om voor deze kinderen een zelfvoorzienende zorgboerderij te gaan bouwen. Wilde Ganzen en andere fondsen hebben hier financieel behoorlijk aan bijgedragen. Vier jaar geleden hebben Jaap en Henny Matser in Ghana aangekondigd dat ze per januari 2024 de langdurige ondersteuning van de zorgboerderij wilden afronden. Dan zou er ook ruimte komen om ook andere, kleinschalige projecten in Ghana tijdelijk te ondersteunen. 

Zorgen
De ervaring is helaas dat zich in Ghana nauwelijks iemand inzet voor verstandelijk of meervoudig beperkte kinderen. De ouders niet, de gemeenten niet en ook de kerken laten het afweten en nemen hun verantwoordelijkheid niet. Tot nu toe komt er vanuit Offinso gewoonweg nauwelijks respons op de mededeling van Jaap en Henny dat ze willen stoppen met de activiteiten. Dit baart hen grote zorgen. Het gaat hier om kinderen en volwassenen die zijn aangewezen op bescherming en ondersteuning. 

Economische crisis
Ghana heeft zeven keer de oppervlakte van Nederland. Het heeft last van extreme droogte of het is er te nat, met erosie als gevolg. Ghana is sinds de coronapandemie in een economische crisis terechtgekomen en kan zijn schulden niet meer aflossen. Er is een hoge inflatie. Dit helpt allemaal niet om de mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking financieel of anderszins te ondersteunen. Kinderen en volwassenen die verstandelijk of fysiek beperkt zijn, worden niet gezien als volwaardige burgers in Ghana. Er zijn nauwelijks donateurs en fondsen die financieel zouden kunnen bijdragen. Soms komen mensen persoonlijk of namens een organisatie of bedrijf wat goederen, zoals rijst, olie, drinken en toiletpapier, brengen.

Blessing
De kinderen van toen in de zorgboerderij zijn nu jong volwassen mensen. Gelukkig gaat het goed met hen. Een baby van toen, Blessing, is nu 19 jaar en volgt sinds januari de studie journalistiek in een universiteit in Accra, de hoofdstad van Ghana. Ze bleek als kleuter toch niet verstandelijk beperkt te zijn. Ze mist een arm. Haar ouders konden niet voor haar zorgen en nu financiert Rising Stars haar studie. 

‘Mum’
In de zorgboerderij is Henny een soort tweede moeder van de kinderen geworden. Ze noemen haar ‘mum’. ‘Het zijn onze kinderen geworden,’ zegt Henny met emotie. Ze vertelt: ‘Het raakt ons persoonlijk erg. De koppeling van de overheid, de cultuur, het klimaat en het verstoten van dit type kinderen in dat land. Je kunt dit niet specifiek persoonlijk iemand verwijten.’ Hoe het verder moet, blijft helaas de vraag.

Vanuit Nuenen en het land krijgen Jaap en Henny met hun stichting wél veel steun, bijvoorbeeld vanuit de Protestantse Gemeente Nuenen en de parochie Heilig Kruis in Nuenen, Kringloopwarenhuis ‘Wereldhuis’ aan de Laagstraat in Eindhoven en de Vincentius Boekenbeurs in de Jaarbeurshallen in Den Bosch. Voor meer informatie: e-mail info@rising-stars.nl of kijk op www.rising-stars.nl.

Blessing en Henny.