Midòre in 'May It Be'.
Midòre in 'May It Be'.

Zeer geslaagd jubileumfeest Zanggroep Midòre

Recensie

Samen met twee andere koren en een vocaal soliste vierde a capella Zanggroep Midòre afgelopen zondagmiddag haar 20-jarig bestaan. In een goedgevulde theaterzaal, nog mooi op tijd vóórdat Het Klooster voor anderhalf jaar dicht gaat, konden zij en alle andere zangers laten horen wat ze in huis hadden. En dat was véél!

Verslag en foto’s: Frans Lammerts

Het moet op een avond in september 2003 geweest zijn dat in de Broederzaal (foyer) van Het Klooster een 55-tal Nuenenaren bij elkaar kwam. Ze waren afgekomen op de oproep: wie wil meedoen met een nieuw koor? Enkele oud-leden van jongerenkoor Jocanto die het zingen in een leuke groep toch niet konden laten, hadden het plan opgevat voor het oprichten van (voor Nuenen nog uniek) een a capellakoor. Toenmalig dirigent van Jocanto, Frans Lammerts, bleek bereid ook dat koor te gaan leiden. Op 13 oktober was de officiële oprichting een feit van het koor dat later Zanggroep Midòre ging heten.
En nu, 20 jaren later, gaf het koor, alweer enige jaren onder leiding van Mieke van Vucht, er blijk van, na een kleine inzinking in ledental, nog volop mee te tellen.

Gastkoren en soliste
Maar Midòre wilde dat jubileumfeestje niet alleen vieren. Eerste gegadigde was natuurlijk Jocanto waarmee het immers historisch zo verwant is en met wie het ook het 15-jarig bestaan vierde. Andere genodigde werd popkoor Good Vibes, goede maandagavond-repetitie-buur van Midòre in oefenlocatie Scarabee. Het koor bestaat al bijna zes jaar, deze middag had het zijn tweede optreden. Derde gast was de jonge zangeres Vivian van den Wildenberg.
Deze mix van zangstijlen en repertoirekeuze zorgde voor een heel gevarieerde muziekmiddag, soepel aan elkaar gepraat door entertainer Jeffrey Seelen.

Kwalitatief hoogstaand
Midòre verzorgde zelf de aftrap voor deze middag. Duidelijk was te horen hoe sterk dit koor momenteel zingt: met een goede dynamiek (hard-zacht), a capella zuiver intonerend, verfijnde afwerking, een goede repertoirekeuze met prachtige arrangementen en tekstbeleving, met name bij serieuzere tekstinhouden. Gelukkig is het aantal mannen van het 22-koppig koor inmiddels gegroeid naar vijf baritons, wat de balans in de koorklank weer heeft teruggebracht. Alle liederen werden uit het hoofd gezongen, zelfs door pas onlangs lid geworden zangers, wat een levendige presentatie mogelijk maakte. Sterk was ook dat op het achterdoek tijdens hun eerste optreden namen en foto’s van alle koorleden geprojecteerd werden.
De setlist van Midòre (ze traden op aan het begin én eind van de middag) bevatte nummers als River Deep Mountain High (Tina Turner) en hun favoriete song May It Be (Enya) - met lampjes dwalen over het podium. Maar ook een zeer mooie bewerking van kippenvelnummer Fragile (Sting). En helemaal op het eind Zombie (The Cranberries), geschreven als protest tegen de slachtoffers van de burgeroorlog in Noord-Ierland, maar nu extra heftig binnenkomend met gruwelijk actuele beelden van oorlogsverwoestingen en bijgevolg kinderleed op het achterdoek. (Die projecties op het achterdoek tijdens de hele zangmiddag verdienen overigens een apart compliment!)

Vivian, Good Vibes, Jocanto
Soliste Vivian van den Wildenberg paste als rustmoment prima tussen het ‘koorgeweld’. Met mooie wendbare stem en soepele lichaamsexpressie vertolkte zij bekende liederen, zoals A Night Like This (Caro Emerald) en Let It Rain Down (Alle Farben).
Popkoor Good Vibes bracht met hun begeleidingscombo heerlijk vertrouwd repertoire ten gehore: California Dreaming, Fire, Monday Monday... De intonatie (ademsteun) kon beter, maar het koor nam de zaal voor zich in met hun liedkeuze, enthousiasme en beweeglijke podiumpresentatie.
Na de pauze was er de intussen vertrouwde perfectie van Jocanto. Behoeft deze goede wijn nog krans? Wat een vrolijk leven in de zangbrouwerij, daar op dat podium! De leden kónden haast niet expressiever zingen. De overtuiging in hun tekstbehandeling spatte ervan af. Een prima podiumpresentatie ook, van nummers als ‘Ik Tel Tot Drie’ van ‘onze’ Guus en heerlijk stamvoeten op This Is The Greatest Show.

Tot slot
Na alle dankbetuigingen en cadeautjes voor de jarige, was er een indrukwekkende vertolking door alle deelnemende zangers van Don’t Stop Me Now van Queen. Inderdaad, niks kon de geestdrift van deze zangers tegenhouden!

En wat mij betreft, om met ABBA te spreken, aan allen: Thank You For The Music!

Good Vibes - enthousiaste zang.
Vivian van den Wildenberg.