Foto’s: Theo van Vijfeijken/De Nuenense Krant.
Foto’s: Theo van Vijfeijken/De Nuenense Krant.

Praktisch Verkeersexamen in Nuenen

Verenigingen

Woensdagochtend 17 april heeft u weer veel kinderen met gele en oranje hesjes door Nuenen kunnen zien fietsen. Wethouder Sandor Löwik heeft op startplaats De Lissevoort de eerste leerling gestart met een loeiende brandweersirene en daarmee was het Praktisch Verkeersexamen 2024 in Nuenen begonnen. Op de andere startplaats, bij De Wentelwiek, klonk toen eveneens ‘het startschot’.

Er hebben 211 leerlingen, 8 groepen-7 van deze keer zes Nuenense basisscholen deelgenomen. De kinderen van de basisscholen in Nederwetten en Gerwen doen eenmaal per twee jaar mee. De examenroute is met vaste borden aangegeven en is ongeveer 5 km. De belangrijkste verkeerssituaties komen erop voor. Deze route kan dus altijd geoefend worden.

VVN afdeling Nuenen
Het Praktisch Verkeersexamen wordt door Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Nuenen georganiseerd, maar dat is alleen mogelijk met de hulp van leden van Toerclub Nuenen, de Fietsersbond Nuenen, de Brandweer, drie extra vrijwilligers en de Gemeente. En natuurlijk voor de bezetting van de 18 controleposten de hulp van 34 (groot)ouders.

Controle
In de weken voor het examen zijn de fietsen van de kinderen door ons op een aantal scholen gecontroleerd. Controle is nodig omdat er op het examen met een fiets moet worden gereden die aan de wettelijke uitrustingseisen voldoet. En dat is niet altijd het geval, vooral op zogenaamde crossfietsjes ontbreekt soms de reflectie in wielen, trappers en achterop, of de bel doet het niet of ontbreekt.

Aandacht
Er zijn dit jaar 208 leerlingen geslaagd. De drie gezakte leerlingen wordt gelegenheid geboden om op 6 mei individueel herexamen te doen. Na het examen was duidelijk dat aandacht voor het verkeersgedrag noodzakelijk blijft en er geoefend moet worden. Alle betrokken schoolgroepen hebben een brief gekregen met daarin de namen van de leerlingen die bij de controleposten zijn opgevallen door niet juiste handelingen of gedrag. Naast een aantal algemene aandachtspunten. 

Meer aandacht van de ouders voor het verkeersgedrag van hun kinderen is nodig, zeker omdat een groot deel van de kinderen van de groepen 8 naar het vervolgonderwijs zal gaan in Eindhoven, Geldrop/Mierlo of Helmond.

Afbeelding
Afbeelding