Wespenoverlast?

Ingezonden

Ik zie dat De Nuenense Krant een advertorial van een plaagdierbestrijder heeft geplaatst. Angst voor wespen en het idee dat wespen ‘uitgeroeid’ moeten worden, wordt aangewakkerd of bevestigd door dit soort artikelen. Elk jaar opnieuw wordt door plaagdierbestrijders ‘gewaarschuwd’ voor ‘wespenoverlast’. Het uitgangspunt nu is dat elk vliegend geel-zwart gestreept insect ‘overlast’ geeft en verdelgd moet worden.

Van de 15 sociale wespensoorten die we in Nederland hebben, komen er maar twee in de buurt van mensen. De ‘limonadewespen’ ofwel gewone en Duitse wesp. En dat is omdat ze op zoek zijn naar voedsel. De overige 13 soorten maken ook nesten van houtpulp, maar gaan sowieso niet naar mensen. Maar alles wat op een wespennest lijkt wordt verdelgd. Dit soort berichten draagt bij aan het onnodig verdelgen van zeer nuttige insecten.

Ook de twee ‘limonadewespen’ zijn enorm belangrijk. Ze eten voor 90% muggen en vliegen. Daar hebben we het hele jaar door plezier van. We kunnen beter ervoor zorgen dat ongelukjes op het terras voorkomen worden door het ‘wespenverkeer’ in goede banen te leiden. Dus niet ze naar je terras lokken, maar ze naar een ander deel van je tuin leiden. Ze zijn heel plaatstrouw. Leg ver van je terras, elke dag een appelkroosje neer, dan komen ze naar die plek. Komt er toch een nieuwsgierig langs: blijf rustig zitten. Ze vliegt vanzelf weer weg. En als ze een stukje van je appeltaart of vlees komt halen: dan heb je alle kans om het ijverige beestje eens van dichtbij te bekijken. Een wesp steekt niet zomaar. En bij echte overlast zijn er soms kinderlijk eenvoudige alternatieven om van eventuele overlast af te komen. Informeer bij twijfel eens bij de Wespenstichting.

Wist u trouwens dat het dit jaar ‘het jaar van de wesp’ is? Dat is om de vele soorten wespen in Nederland onder de aandacht te brengen. De ruim 5.000 verschillende soorten wespen hebben een bijzondere en boeiende levenswijze, ze zijn kleurrijk en bijzonder belangrijk. Wespen zijn de natuurlijke plaagdierbeheersers bij uitstek. Ze jagen op muggen, vliegen, keverlarven, rupsen, bladluis enz. We zouden ze moeten koesteren. 

Regina Oors
Insectenkenner