Mouneb Taim en Raven Kwakoe (rechts).
Mouneb Taim en Raven Kwakoe (rechts).

Winnaars vierde editie internationale fotowedstrijd

Verslaglegging

Mouneb Taim (Breda, Damascus) is met de foto ‘War note’ de winnaar geworden van de Van Gogh Award 2023. Raven Kwakoe (Tilburg, Poppel) won de SintLucas Student Award met de foto ‘Life on Venus’. 

Verslag en foto: Elwien Bibbe

Mouneb komt uit Damascus en maakte de foto van de spelende kinderen in Idlib, Syrië. Raven fotografeerde een vriend, die in vele opzichten een kleurrijk persoon is. Raven studeerde dit jaar af aan het Sint Lucas. Dit is zijn eerste moment in ‘de vrije wereld’, zonder de trainingswieltjes van school, vertelde hij. De prijzen zijn vrijdag 8 september jl. uitgereikt in het Van Gogh Village Museum. De werken, evenals die van de nominees, zijn tot en met 1 oktober te zien in het Nuenense Park. 

Juryrapport Mouneb
Het thema dit jaar was ‘Freedom’. Over Mouneb, uit het juryrapport: Deze foto heeft letterlijk een tweede leven gekregen. Twee jaar geleden was deze foto genomineerd en dit jaar opnieuw ingezonden. Het thema ‘Freedom’ past perfect bij deze foto. We zien jongeren die midden in een gevaarlijk oorlogsgebied plezier met elkaar hebben. Het contrast kan niet groter zijn. De stad waarin dit zich afspeelt, is compleet verwoest, maar het lijkt de jongeren niet te deren, want ze genieten volop van elkaars gezelschap in de puinhopen. De setting, verhaal, compositie en het perfect getimede moment van het nemen van de foto, hebben ervoor gezorgd dat deze foto de winnaar is van de Vincent van Gogh Fotoprijs, met een geldprijs van 1000 euro.
2e prijs: Zdenek Dvorak uit Tsjechie, met Viva Ukraina, 500 euro.
3e prijs: MD Saiful Islam uit Bangladesh, met The simple joys in Life, 250 euro.

Juryrapport Raven
Over Raven, uit het juryrapport: De foto roept vervreemding op. Wie zien we hier? Waarom is deze persoon zo gekleed? Deze kleurrijke persoon straalt in ieder geval. De blik, de kleuren en de zachtheid waarmee de foto is genomen, maakten indruk op de jury. De titel ‘Life on Venus’ blijft een raadsel, maar juist deze raadselachtigheid heeft ervoor gezorgd dat de jury unaniem heeft besloten dat dit de winnende foto is van de SintLucas Student Award, met een geldprijs van 500 euro.
2e prijs: Domenika Koszowska, met Man and Dog uit Polen, Award en 250 euro.
3e prijs: Mohammad Rakibul Hasan, met the Vanishing Island uit Bangladesh. Award en 100 euro.

De fotowedstrijd wordt georganiseerd door de Rotary Nuenen. De opbrengst van de fotowedstrijd, 5000 Euro gaat dit jaar naar Terres des Hommes.