Voorwoord

Evenement

Niks is zo moeilijk als een goed voorwoord schrijven. Koningsdag, Oranje, tompoezen, dat kennen we inmiddels wel maar wat schrijf je nu zodat jullie (lezers) mijn stukje lezen.

‘Gefeliciteerd met je lintje’
Even een jaar terug. Vorig jaar werd ik op 26 april gedecoreerd in de Orde van Oranje Nassau. En eerlijk gezegd heb ik altijd gezegd ‘dat hoeft van mij niet’. Maar eerlijk gezegd had ik dat moment wel een keer verwacht en ik zal uitleggen waarom. Een beetje ervaring leert dat je onverwachte vragen die betrekking hebben op je levensloop anders interpreteert. Maar goed, zeker weten wist ik het niet, totdat ik begin april een appje kreeg van mijn zwager (die in het buitenland woont) ‘gefeliciteerd met je lintje’. Ik heb hem vriendelijk bedankt en uitgelegd dat dit eigenlijk een geheim was tot de uitreiking zelf. 

26 april, lintjesregen 2023
Hoe verder met deze kennis. In ons huis speelde een toneelstukje af want ik wist wat zij wisten maar zij wisten niet wat ik wist. En dan de dag zelf. Kun je voorstellen hoe je dan beiden opstaat en ontbijt? Mijn vrouw in stilzwijgen gehuld en wilde een dagje rustig aan doen en de kinderen waren weg. En dan gaan we met het college van Burgemeester en Wethouders op pad. Om er beeldvorming aan te geven - dat moet je je voorstellen dat je met een gezelschap door Nuenen rijdt en waarbij de burgemeester de decorandus in hun huis verrast met de koninklijke decoratie om daarna weer door te gaan. In het busje hing een sfeertje. Zoiets van ‘wij weten wat jij niet weet’- maar deze mensen wisten niet wat ik al wist - snapt u ‘m? 

‘Ik voel een ‘Theo Swinkelsje’ aankomen’
Naast mij zat Theo Swinkels. Voor wie Theo niet kent; Theo is eerder gedecoreerd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en werd ‘geupgrade’ naar een hogere rang. Zo overkwam Theo de situatie waarbij iedereen in de bus wist van zijn upgrade behalve hij zelf en zo het geschiedde. Even terug naar het 2023, wij zijn klaar met de uitreikingen en op de terug weg naar het gemeentehuis. Theo zit naast mij en ik fluister hem in ‘ik voel een Theo Swinkelsje aankomen’. Theo wist wat ik bedoelde en de rest is geschiedenis. 

Dit jaar hebben we voor zover ik heb begrepen negen uitreikingen. Ik kijk er naar uit of er dit jaar weer een Theo Swinkelsje in de bus zit, maar ook ik weet dat pas op 26 april. 

Matthijs Brandt,
voorzitter Oranje Comité Nuenen