Karel Werschkull.
Karel Werschkull.

A Lazy Sunday Afternoon

Verslaglegging

Na 35 jaar haal ik nog steeds de Kastanjelaan, de Beukenlaan en de Eikenlaan door mekaar. En zo stap ik dus nog net op tijd binnen op Wilgenstraat 8. Want daar zag ik een vlag hangen. 

Verslag en foto: Elwien Bibbe

Rondje Cultuur bij de Buur. Zondagmiddag 14 april. Twee keer twaalf optredens in zes verschillende woonhuizen. Het is dus kiezen geblazen. De keuze laat ik maar voor wat het is. Want ik ben maar net op tijd. Karel Werschkull is al begonnen aan zijn eerste lied. Zijn tweede is een liefdesliedje van Tom Waits, Inventions to the blues. Hij begeleidt zichzelf op de gitaar en zingt songs uit zijn favoriete genre: Americana, folk en blues.

Studentenkamer
Even schuin oversteken dan, naar de Eikenlaan 16, waar broer en zus Bergmeijer onderdak hebben gevonden. Agnes opende met ‘Vincent’ (Starry Starry Night) van Don McLean, een liedje dat er al was, voordat hier Vincents gedachtengoed gehuisvest werd. Een van de bezoekers Googelt het nog even voor mij. En het klopt. Het is van de van de lp American Pie uit 1971. Ton de Brouwers Van Goghs documentatiecentrum zag het licht in 1976. Voor wie het niet weet: het liedje gaat over de onbegrepen Vincent Van Gogh. Agnes, zang en Metten op gitaar zorgden voor een mooie, luie zondagmiddag performance, met Brels Vlakke land, Van Veens ‘Liefde van later’ en ‘At Seventeen’ van Janis Ian. Met Janis kwam ik weer even terug op mijn studentenkamer, ik had de lp, Between the lines.

Feest van herkenning
Door naar Frans Lammerts, in de Jacob Catsstraat. Hij zong een aantal van zijn helden: niet Louis Davids en Jules de Corte, maar Jaap Fischer en Robert Long. Van Robert Long slingert nog ergens een lp rond, ik weet zo gauw niet waar, de hoes van die van Fischer heeft een plekje aan de muur. Een feest van herkenning. Ook zong Frans een van zijn voor musicalgroep Kapsones geschreven liedjes: Vakantie, bah! De laatste minuten van zijn halfuur waren voor een lied van Maarten van Roozendaal. Gut, Maarten - alweer 11 jaar geleden overleden.

Volgend jaar, als het event een vervolg krijgt, ben ik er iets eerder. Dan ga ik op tijd op pad. Je kunt niet overal bij zijn, maar van andere bezoekers hoorde ik alleen maar enthousiaste geluiden. Een heerlijke lazy sunday afternoon.