Afbeelding

Goddelijk Gerwens genieten in de NarreBar

Verslaglegging

S.C. ’t Eenoodje blaast ‘Iedereen is van de wereld’ en Gert Ketelaars en Rick van de Sande praten de avond aan elkaar. En dat zijn ze gewoon. De NarreBar is volgestroomd. De stoelen bezet. De opmars kan beginnen. De kleine en de grote dansgarde voorop, gevolgd door Prins Dionysos met zijn adjudanten Thaleia en Leatitia en jeugdprinses Honoloulou met haar adjudanten Bajaquin en Alohalon. Indrukwekkende namen voor de kartrekkers in Narregat.

Verslag en foto’s: Elwien Bibbe

De eerste man in de ton was gelauwerd tonprater Boy Jansen met een nieuwe buut. Moeiteloos viste hij een aanstaand echtpaar uit de zaal, of beter bombardeerde hij met hogehoed en bruidssluier een dame en een heer tot aanstaande echtlieden. De buut vloog alle kanten op. Een goede binnenkomer. 

Overige tonpraters
De tweede in de ton was Rob Verschuren uit Son. Hij nam de zaal mee naar jaren schoolmeesterschap, jaren huwelijk en jaren de jeugd van tegenwoordig. Hij eindigde zijn buut met een mooi ‘poesie versje’: Rozen verwelken, schepen vergaan, koop dus geen bloemen en vlieg voortaan. Een rijm dat wellicht wat indaling behoeft. Freddy van den Elzen kroop in de huid van een hedendaags schoolmeester, die het woord jeugd maar moeizaam stotterend door de strot kon krijgen. De laatste kletser was zwaargewicht Rob van Elst. De grappen rolden in zo’n hoog tempo van zijn tong, dat ‘t Eenoodje er met geen tata… tussen kon komen. Het was ook al wat laat op de avond. 

De Gouwe Ouwe
Prins Dionysos mocht als naamdrager van de god van de wijn als eerste aantreden in een act. Hij mocht aan het publiek laten zien wat dat is: Goddelijk Gerwens Genot. Gelegen op een kussen liet hij zich de door adjudant Thaleia voorgehouden druiven goed smaken. De Gouwe Ouwe kwamen met een eigen variant op de Swaffeldans van Timper. Nu werd er niet gezwaaid met preitjes, maar met sokken. En nu begrijp ik het eigenlijk pas. Dionysos is niet alleen de god van de wijn, maar ook die van de vruchtbaarheid. Soms valt een kwartje pas laat, niet alleen bij mij, ook bij het publiek. Tonpraters herkennen dit vast ook. De mime-acts, het koorddansen en de verdwijntruc met een hoog Tommy Cooper-gehalte, waren zeer vermakelijk. En wat is er fijner dan om met zijn allen het lijflied van de Narre-Kappen luid door de zaal te laten galmen: …bij ons in Gerwen, bij ons in Gerwen...

Swingen
Het Van Binsbergen Trio betrad als laatste het podium en zorgde voor een uitbundige afsluiting van de eerste zwamavond. De narren stonden op de stoelen. De jarigen werden toegezongen en de zaal swingde mee. Veel jeugd en veel Wetters in de Narrebar, die eerste avond. Prinses Stylista en haar gevolg genoot volop mee. De Knappe van de Narre-Kappen lieten hun gardedans zien en ’t Eenoodje zorgde voor een aantal aangename, muzikale intermezzo’s. 

De derde zwamavond is vrijdag 9 februari en daar zijn nog kaartjes voor à € 15,-, verkrijgbaar op het voorverkoopadres Tuindersbedrijf André van Rooij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding