Gerard van Maasakkers bij het schilderij.
Gerard van Maasakkers bij het schilderij.

Gerard van Maasakkers komt even langs

Verslaglegging

Tijdens de onthulling van het bijzondere schilderij waarop de personen staan die belangrijk zijn geweest of nog steeds zijn voor de ontwikkeling van onze regio, kon Gerard van Maasakkers er niet bij zijn. Hij stond er ook op.

Door: Gemma Eerdmans
Foto: Theo van Vijfeijken

Foto’s waren natuurlijk gestuurd, maar hij wilde het toch ook graag in het echt zien. Dus afgelopen woensdagmiddag 29 november kwam hij langs. In eerste instantie bij Kees Rovers thuis. En Kees zou Kees niet zijn als hij er niet even een persmomentje van maakte. Dat leverde twee fotografen op en een persoon van de schrijvende pers.

Cultuur altijd al maatschappelijk belang

Een kleinere versie van het schilderij staat ook bij de familie Rovers in de huiskamer. Gerard loopt er meteen naar toe. ‘Ik was verrast door de prominente plaats die ik heb gekregen. Ik vind het een hele eer.’ Cultuur is voor de samenleving altijd belangrijk geweest. Het zorgt voor saamhorigheid en betrokkenheid. Het zet ons aan het denken over de maatschappij en over onszelf. In de prachtige liedjes van Gerard van Maasakkers horen we dat allemaal terug. Zijn teksten raken je. Mooi dan, dat de maker van het schilderij, kunstschilder Jack Liemburg, hem die plek heeft toebedeeld.

Tot ziens in maart 2024

We steken de straat over om in het Van Gogh Village Museum wat foto’s te maken. ‘Wat is het hier mooi geworden!’ Gerard was er nog niet geweest na de verbouwing. Om alles te gaan bekijken is nu geen tijd voor. Er wacht die avond een optreden en hij wil eerst nog even bij zijn zus langs. Wie weet komt een uitgebreider bezoek wel als we Gerard van Maasakkers gaan terugzien in Het Klooster, waar hij op 26 maart zijn 75ste verjaardag gaat vieren. In Nuenen, het dorp dat hij dan al wel lang geleden verlaten heeft, maar dat nooit uit zijn hart zal gaan.