Afbeelding

Snelst uitverkochte winkel van Nuenen…

Verslaglegging

Snelst uitverkochte winkel van Nuenen…

…van de wereld vullen de enthousiaste leerlingen van het Nuenens College aan. Zal het dat gaan worden? Wie weet. Is er wel eens een winkel in twee dagen bijna helemaal leeggekocht? Vrijdagochtend 10 november waren alle kasten van de pop-up store gevuld met allerlei soorten samengestelde pakketten. Ballonnen rondom het voormalig pand van D-Reizen aan de Parkstraat gaven aan dat daar iets bijzonder aan de hand was. En zaterdag 16.00 uur? Nagenoeg lege kasten.

Verslag: Gemma Eerdmans

En dat niemand minder dan burgemeester Maarten Houben de winkel kwam ‘openen’, was voor de jongeren een extra reden om heel trots te zijn op wat ze met elkaar hadden opgezet.

Ondernemen als keuzevak

Binnen het vak Economie is Ondernemen een keuzevak. Tien weken zijn derde- en vierdejaars leerlingen daar zes uur per week mee bezig geweest. Opdracht was: ga een winkel inrichten. Wat komt daar allemaal bij kijken? ‘Je moet een locatie vinden, wat is de meest geschikte locatie voor hen, voor een winkel. Ze hebben twee dagen de tijd om hun spullen te verkopen, dus het moet in de loop liggen. Verder hebben ze zelf het logo bedacht. Iedereen heeft een idee ingebracht en gezamenlijk hebben ze de keuze gemaakt. Ze hadden ook zelf de burgemeester gemaild of hij de winkel wilde komen openen.’ En natuurlijk kwam hij. Hij waardeert dergelijke initiatieven heel erg.

Drie passende thema’s

Docenten Kitty Verhoogt en Hanneke Kools zijn de beide dagen aanwezig. Van de 38 leerlingen zijn er om beurten steeds vier in de pop-up store. Ze proberen mensen te verleiden om binnen te komen en dan ook iets te kopen. Sommigen vinden dat best een beetje lastig, anderen gaan het gesprek met potentiële kopers aan. Ze vertellen ons: ‘We hebben drie thema’s: sinterklaas, beauty en spellen. In tweetallen stelden we zelf de pakketten samen en deden zelf daarvoor inkopen.’ Zo waren er spelletjespakketten die bestonden uit nieuwe spellen en spelletjes die bij Het Goed gekocht waren. Alles zag er prima uit.

Wat hebben ze ervan geleerd? ‘Dat er wel veel bij komt kijken voor het zover is.’ Willen zij later ook een eigen winkel of wellicht een eigen zaak? Het is wel grappig dat menigeen die eigen zaak wel ziet zitten. Rijk worden misschien? Mooi toch als je jong bent? Voor een groot deel wordt de toekomst nog een zoektocht. Een van de jongeren wist al heel goed wat hij wilde. Dakdekker worden. Aan zijn motivatie zal het niet liggen. ‘Het Nuenens College heeft me de kans gegeven om te laten zien wat ik kan. Ik kom van het speciaal basisonderwijs en moest door naar speciaal voortgezet. Dat wilde ik niet. Een gewone school nam mij niet aan. Ik ben blij dat het Nuenens College dat wel heeft gedaan. Het gaat hartstikke goed met mij. Als het zo doorgaat kan ik waarschijnlijk het volgend schooljaar aan mijn opleiding voor dakdekker beginnen.’