Foto’s: Frank van Welie.
Foto’s: Frank van Welie. =

Een Worteltuin, groeien daar wortels dan?

Verenigingen

Wethouder Niels Wouters opende op dinsdag 7 mei Worteltuin Metrust in Nuenen. Wethouder Wouters sneed daarvoor symbolisch een heuse worteltaart aan met daarop een afbeelding van een goed gewortelde boom i.p.v. wat iedereen denkt, oranje penen.

‘Iedereen hier weet inmiddels al wat een Worteltuin is, dus dat hoef ik niet meer uit te leggen’, sprak Wouters tegen de worteltuinbeheerders en genodigden. ‘Het is een heel mooi initiatief want het is gewoon tussen de mensen in het dorp, ook al is het dan in het buitengebied. Wouters wil daarmee zeggen dat het tof is dat een laagdrempelige voorziening gewoon door burgers, voor burgers is gerealiseerd. 

Familiewortels herstellen
De Worteltuin in Nuenen is inmiddels een van de 23 Worteltuinen in Nederland. Jos en Marjolijn beheren de worteltuin, het is gewoon een stuk van hun erf dat ze omtoverden tot zo’n plek waar je even helemaal in je element kunt zijn. Een oase van rust. De tuin is bedoeld voor kinderen die geen vanzelfsprekend contact hebben met een of beide ouders. Het kind woont niet meer thuis of de relatie met een van de ouders is verbroken geraakt door bijvoorbeeld een scheiding of ziekte. In de Worteltuin kunnen ouder en kind onder begeleiding op een heel natuurlijke, ongedwongen manier elkaar weer ontmoeten. Ze kunnen samen spelen, kletsen, ravotten, elkaar weer een beetje ontdekken. Zorgen dat hun familiewortels toch doorgroeien en herstellen. Ze maken er herinneringen waar ze later ook samen op terug kunnen kijken. Gelukkig willen de meeste ouders niets liever dan de relatie met hun kind behouden.

Privacy en geborgenheid
Stichting Wortel is van mening dat herstel van contact juist goed gaat in de natuur, in zo’n ongedwongen en veilige omgeving. Want dat is een Worteltuin. Er is veel privacy en geborgenheid. Worteltuin Metrust in Nuenen biedt ook een onderkomen voor als het regent, maar grotendeels is het een buitenplek. Er is zelfs een expeditie-koffer met leuke ideeën voor als de ouder en kind het zelf even niet weten.

Ben je ouder, kind of hulpverlener en lijkt het je een goed idee om de Worteltuin te bezoeken? Via de betrokken hulpverlener kan men contact opnemen met beheerder Marjolijn om een bezoekafspraak te maken. marjolijn@metrust.nl of via Whatsapp 06-12074574. Het bezoek kost niks, familiewortels zijn namelijk onbetaalbaar. Meer algemene informatie over Worteltuinen is te vinden op www.stichtingwortel.nl.

Afbeelding
Afbeelding