LEV-blog Grenzen in relaties

Verenigingen

Door: Desi Kardinaal

Regelmatig krijgen wij meldingen via Veilig Thuis van situaties waarin huiselijk geweld speelt. Wij leggen dan contact met de betreffende personen om te horen wat er precies speelt en we kijken met hen naar wat er nodig is om het geweld te stoppen.

Toen ik een beginnend maatschappelijk werker was kon ik soms moeilijk begrijpen waarom mensen door gingen met een relatie waarin geweld speelt. Maar het is meestal niet zo zwart wit, begrijp ik inmiddels. 

Neem het voorbeeld van Sanne en Bram, beiden begin dertig. Ze kregen in hun tienerjaren een relatie met elkaar en waren onafscheidelijk. Beiden hadden een rugzak meegekregen vanuit hun jeugd, waardoor een gezonde relatie onderhouden een uitdaging voor hen was. Zij had onvoorwaardelijk vertrouwen in hem en hij was gek op haar, maar voor hem was het moeilijker om een ander te vertrouwen. Zij begreep dit, gezien zijn verleden, en ze bleef hem steunen in de hoop dat zijn vertrouwen zou groeien. 

Soms gebeurde dit ook wel, maar er waren ook perioden dat hij erg intimiderend kon zijn naar haar en haar uitschold of haar dagenlang negeerde. Dit had niets met haar te maken maar met zijn eigen onvermogen op dat moment. Sanne kon hier niet meer tegen en nadat het een keer geëscaleerd was tussen hen en zij de politie had gebeld, kwam ik in contact met hen. 

Sanne gaf aan dat haar verteld was dat ze meer voor zichzelf op moest komen. Maar op het moment dat ze dat deed, escaleerde het tussen hen. Dit wilde ze niet meer voor zichzelf. Bram gaf aan dat hij zich ervan bewust was dat hij haar grenzen af en toe over ging met zijn gedrag en dat wilde hij graag veranderen, maar hij wist niet hoe. Ik vond het heel positief dat beiden naar hun eigen gedrag konden en wilden kijken en dat ze zagen hoe zij hun patroon in stand hielden.

Zij hebben uit kunnen spreken waar hun wensen lagen naar elkaar en wat ze nodig hebben om te kunnen functioneren. Hij is gaan deelnemen aan een agressieregulatie-training en na een aantal gesprekken bij het maatschappelijk werk hebben beiden de vervolgstap genomen om in relatietherapie te gaan. 

Met open communicatie en vooral de wil om aan zichzelf te werken heb ik er vertrouwen in dat het hen lukt om hun relatie te verbeteren.