Vertrek bij de Heilige Clemenskerk in Nuenen. Foto: Adrie van der Heijden.
Vertrek bij de Heilige Clemenskerk in Nuenen. Foto: Adrie van der Heijden.

Pelgrimage naar het Licht

Staat vast

In de Paasnacht van 30 op 31 maart vertrokken 17 personen voor een mooie, lange wandeltocht van 23 km, onder leiding van Pieter Flach. Ik las de aankondiging hiervan in De Nuenense Krant en had me meteen aangemeld.

Vanuit de Heilige Clemenskerk in Nuenen ging het om 23.00 uur naar de Oude Sint-Clemenskerk in Gerwen, waar gelegenheid was om te bidden, een gedicht te lezen, te zingen, een kaarsje aan te steken en een broodje te eten. De voettocht werd voortgezet naar de Kapel en Kruisweg te Hooidonk, waar we om 02.00 uur aankwamen voor een ruim half uurtje rust. Van hieruit liepen we in stilte naar de Sint-Lambertuskerk in Nederwetten voor wederom een lezing en broodjes en drankjes.

Lichtpunt en paasontbijt
Op naar het Kruisbeeld op de hoek Boord/Vorsterdijk. Van hieruit liepen we verder naar de Sint Antoniuskapel in Eeneind, waar we onderweg het kraaien van de haan hoorden. Samen in een kring lazen we met elkaar over God, als het ultieme Lichtpunt. Rond 6.20 uur wandelden we naar het Van Goghkerkje in Nuenen waar een pianist liederen speelde. Onderweg hoorden we hoe de vogels wakker werden. Dan op naar Begraafplaats De Roosdoncken aan de Broekdijk, waar we samen een kaarsje neerzetten op elk graf. Rond 7.50 uur kwamen we aan in kerkelijk centrum De Regenboog, waar een heerlijk Paasontbijt klaar stond.

Bij elke stop werd een verhaal verteld of werd er gezongen. Pieter zorgde ervoor dat het licht onderweg bleef branden. Het was een mooie belevenis. Gelukkig was het niet koud en is regen ons bespaard gebleven. De saamhorigheid heb ik ervaren als een prettig gevoel. Ik heb ervan genoten, met veel dank aan de organisatie.

Marianne van der Heijden