INTUSSEN inzake Nuenen cum annexis…

Politiek

Door: Frans Lammerts

... bood het ED een mooi inkijkje in het bedrijf CS&CO dat in recordtijd per 27 januari in Nuenen een opvang realiseerde voor ruim 50 asielzoekers. Het jonge bedrijf doet niets anders dan het bieden van opvang en huisvesting van vluchtelingen, veelal uit Oekraïne, op de meest uiteenlopende locaties: hotels, campings, sporthallen, cruiseschepen, scholen en verbouwde kantoorpanden, voor momenteel zo’n 3000 vluchtelingen in totaal. Het bedrijf regelt alles: aanleg, inrichting, bedden, meubilair, wasmachines, tv’s, beddengoed, keukens, enzovoort, voorradig in hun eigen loodsen. Het kan desgevraagd ook zorgen voor locatiemanagers, beveiliging, catering, tolken of schoonmaak.
Eigenaar Etienne van den Elzen vindt het een mooie stap van de gemeente Nuenen om juist deze locatie te kiezen. ‘Vaak krijgen gemeenten het verwijt dat de plekken voor het huisvesten van vluchtelingen slecht gekozen zijn. Nu doet de gemeente dat in de eigen achtertuin. Vind ik wel sterk.’

... mag van de gemeentelijke bezwarencommissie het huis aan de Stationsweg dat al achttien jaren onafgebouwd staat te wezen, nu dan toch afgebroken worden. De bouwvergunning is, na diverse eerdere waarschuwingen, definitief ingetrokken.
Voor de aldaar woonachtige zwerfkatten zal nu dus een nieuw verblijf gezocht moeten worden, een Felem Tectumque Temporalem zogezegd.

... heeft 89% van ons een rijbewijs, 10% meer dan gemiddeld in Brabant. En nergens rijden er meer 75plussers rond dan in onze gemeente: 80% tegen 67% provinciaal. Levert dat extra gevaar op voor medeweggebruikers? Neen, neen, driewerf neen! Want algemeen bekend is dat het aantal jongeren dat net hun rijbewijs heeft en ongelukken veroorzaakt nog altijd vele malen groter is.

... mag volgens de onlangs verschenen Bouwgids vrijwel overal in Nuenen maximaal tweehoog (drie bouwlagen) gebouwd worden. Alleen aan de ‘randen van het centrum’, zoals in de Kloostertuin, mogen dat vier bouwlagen zijn. Ook de 140 te bouwen appartementen aan de Vinkenhofjes worden vijfhoog omdat daar hoge bomen staan en wooncomplex Jo van Dijkhof óók bouwsels van vijfhoog heeft. En ook langs doorgaande wegen als Geldropsedijk en Smits van Oyenlaan mag zo hoog gebouwd worden, ‘mits dat ter plaatse goed past’ - whatever it may be.
Interessant hoe de politiek nog altijd worstelt met behoud van een ‘dorps, groen en rustig’ Nuenen en tóch geen senioren en starters van zich wil vervreemden resp. wegjagen. Niets doen leidt in 2040 tot een tekort van 740 woningen...

... heeft wethouder Sandor Löwik afgelopen dinsdag achter sporthal De Hongerman de zogeheten Sportbox onthuld. Het is een afsluitbare opslagruimte voor sport & spelmateriaal, zoals ballen, pionnen en trainingsmaterialen, te gebruiken op het basketbalveld en grasveld bij De Hongerman. Dit om leuke sportmaterialen op een makkelijke manier beschikbaar te stellen en daarmee sporten en bewegen te stimuleren. Gebruikers moeten zich vooraf registreren op de website van Actief Nuenen (www.actiefnuenen.nl), waarna ze de box met een mobieltje kunnen openen. En na afloop natuurlijk alles weer netjes opbergen in de Sportbox!