Staand derde van links wethouder Niels Wouters met daarnaast wethouder Sandor Löwik. Foto: Theo van Vijfeijken/De Nuenense Krant.
Staand derde van links wethouder Niels Wouters met daarnaast wethouder Sandor Löwik. Foto: Theo van Vijfeijken/De Nuenense Krant.

Rondreizend water- en klimaatlab bij tuincentrum Coppelmans Nuenen

Maatschappelijk

Ons Water, Wavemakers United en Tuinbranche NL hebben voor de tweede keer de handen ineengeslagen voor een groen/blauw educatieproject. Deze Groene Klimaatpleinenactie, die dit jaar maar liefst tien tuincentra verspreid door het hele land aandoet, opende in de Week van de Groene Tuin bij tuincentrum Coppelmans in Nuenen op 26, 27, en 28 maart.

Ruim 400 basisschoolleerlingen van groep 5 /t/m 8 van vijf basisscholen uit Nuenen bezochten het klimaatplein in tuincentrum Coppelmans. Samen met de Wavemakerstudenten gingen de leerlingen ontdekkenderwijs aan de slag. Ze begonnen met een rondleiding over het klimaatplein waarbij verschillende onderdelen werden toegelicht, zoals hoe belangrijk het is voor de biodiversiteit om de goede planten in je tuin of op je balkon te hebben of hoe handig is het om zelf je regenwater op te vangen in een regenton. Vervolgens gingen de leerlingen aan de slag met twee verschillende proeven in het water- en klimaatlab. Op die manier leerden de jongeren spelenderwijs wat je zelf kunt doen als het gaat om klimaatverandering, wat er mogelijk is en hoe het werkt. 

Als afsluiter kon er zelf nog even getuinierd worden, om ten slotte met een plantenpot met zaadjes en een extra lespakket voor in de klas weer naar school terug te keren.