De groepsfoto. Foto: Hans Donkers.
De groepsfoto. Foto: Hans Donkers.

Reünie zeventigjarigen

Bijeenkomst

Het weer is prachtig, de zon schijnt uitbundig. Het Heilig Kruis Gilde aan het Lankveld in Nuenen wacht op de 53 zeventigjarigen, geboren 1954 in Nuenen/Gerwen/Nederwetten, die zich hebben aangemeld voor dit samenzijn. 

Wat onwennig rond kijkend komen de gasten aan. Ieder wordt gevraagd zijn naam op een strook papier te schrijven, dat vervolgens fier gaat prijken op ieders shirt. Bij elke ontmoeting schieten ogen naar het naamkaartje. Oh ja, oh jee en dan komen de verhalen over hoe het eens was.

Opening
Ronald van Pareren kleurt de opening van de reünie met een fotopresentatie van Nuenen/Gerwen/Nederwetten vanaf 1954. Er wordt luid gefluisterd tijdens de presentatie, want elk beeld nodigt uit tot een verhaal. Daarna verzamelen we ons voor een groepsfoto. Dan is het tijd om het verleden met verhalen tot leven te brengen met elkaar. Wat een verhalen, wat een herkenning. Mevrouw Engbers en mevrouw van de Weerden, zuster Alex en zuster Francisca. De laatste leerde ons breien op de Heilig Hartschool. Sommigen hebben foto’s meegebracht, bijvoorbeeld van een schoolreis naar de grotten van Limburg. Deze foto’s worden met een vergrootglas uitgebreid bestudeerd en de kindergezichten krijgen namen.

Schieten en frietkar
Door de herinneringen gaan de ouder geworden blikken steeds meer leven in herkenning. De gesprekken worden levendiger en het gelach vult de ruimte.
Er moet ook nog geschoten worden, we zijn immers te gast bij het Heilig Kruis Gilde. De schutters doen hun best, terwijl de verhalen blijven gaan. De gezichten van de 70-jarigen lijken steeds jonger te worden bij alle herinneringen. De frietkar maakt het feest compleet. Een puntzak met een klodder mayonaise. Vroeger kochten we die bij de friettent van Van de Wildenberg.

Nuenen/Gerwen /Nederwetten, het was een fijne, veilige plek om groot te worden. Dat blijkt uit alle verhalen. Noud van de Sande, Gerry van de Laar, Paul van der Velden en Mieke Jansen, hartelijk dank voor de organisatie van deze mooie reünie.

Maria Beks