Afbeelding

WLG gaat met de bus naar Fort Pannerden en Doesburg

vrijdag 8 maart 2024 7:45

Op 8 maart, vertrek 7.45 uur bij de kerk Heuvelplein in Gerwen. Vertrek 8.00 uur Van Goghplein Nuenen. Aankomst rond 10.00 uur bij Fort Pannerden. Daar krijgen wij koffie met appelgebak.

Daarna een rondleiding van 1,5 uur in Fort Pannerden. Dit Fort vind je op een landtong in de Waal, daar waar deze de Rijn ontmoet. Je bent daar in het hart van rivierlandschap de Gelderse Poort. Het fort is het meest oostelijke van de 60 stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd van 1869-1871 gebouwd. Soldaten konden van kilometers afstand zien of vijanden over de Rijn naderden. Ze moesten de toevoer van Rijnwater veilig stellen richting de Waterlinie. Fort Pannerden heet daarom wel ‘de kraan op de Nieuwe Hollandse Waterlinie’ en heeft als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie de UNESCO Werelderfgoedstatus gekregen.

Doesburg
Om 12.30 uur vertrekken we naar de Hanzestad Doesburg. Hier kan men voor eigen rekening lunchen of iets nuttigen. Doesburg is gedateerd tussen 1053 en 1071. In het jaar 1343 breidde de stad nog verder uit. Doesburg heeft vier stadspoorten. Wie Hanzestad Doesburg kent, zal het volmondig beamen, je krijgt er niet genoeg van. Hier barst het van de bezienswaardigheden. Meer dan 150 monumenten en vele musea, je komt ogen tekort. Stadsbierhuys De Waag is voor iedereen de oudste herberg van Nederland. Musea: Doesburgsche Mosterd Museum - Streekmuseum de Roode Tooren- Openbaarvervoer & Speelgoedmuseum. Museum Tuin. Ezelmuseum-Lalique Museum, museumkaart geldig. Zilvermuseum Doesburg, verschillende galeries.

Deelname
Om 17.00 uur vertrek uit Doesburg naar het dineradres ‘t Maxend in Nistelrode. Rond 21.00 uur zijn we weer in Nuenen en Gerwen. 

Aanmelden voor deelname kan tot 14 februari per email, museumbezoek.wlg@gmail.comDe entreeprijs per persoon voor dit programma bedraagt € 70,-. Dit bedrag moet overgemaakt worden naar de bankrekening van Stichting Leefbaarheid Gerwen op NL66 RABO 0135206197 met vermelding ‘Doesburg’. Na ontvangst wordt u op de deelnemerslijst geplaatst. Informatie over museum bezoeken en de busreis staat op www.digitaal-dorpsplein-gerwen.nl.