Sophie Gobits-van Beek.
Sophie Gobits-van Beek.

Senergiek lezing

vrijdag 22 september 2023 13:30

Deze maand start Senergiek met de maandelijkse cyclus lezingen. Elke maand, van september tot mei (behalve in december), bent u op de vierde vrijdag van de maand van harte welkom in Het Klooster. Ook niet-leden zijn welkom. We starten 22 september met de lezing ‘Hélène Kröller-Müller’, door Sophie Gobits-van Beek, kunsthistorica.

Dat Vincent van Gogh wereldberoemd is, merken Nuenenaren zodra ze in het centrum van het dorp komen. Bij zijn dood in 1890 was hij nauwelijks bekend en van zijn honderden schilderijen waren nog geen vijf verkocht. Zijn roem heeft hij vooral te danken aan twee vrouwen: zijn schoonzus Jo van Gogh-Bonger en de kunstkenner- en verzamelaar Hélène Kröller-Müller. 

Eigentijdse kunst toegankelijk maken
Hélène begon in 1907 met het verzamelen van kunst. Ze beschikte over een ruim budget en kocht met kennis van zaken. Daarbij had ze een duidelijk doel voor ogen: ze wilde eigentijdse kunst toegankelijk maken voor een groot publiek. In het kantoorgebouw van haar man in Den Haag had zij een eigen vleugel, waarin zij haar collectie openstelde voor geïnteresseerden. Toen haar collectie te groot werd, lieten zij en haar man op hun landgoed De Hoge Veluwe een eigen museum bouwen, het Museum Kröller-Müller. De 90 schilderijen van Vincent van Gogh, die zij ‘een van de grootste geesten van de moderne kunst’ noemde, kregen daar een ereplaats. In woord en beeld laat Sophie Gobits-van Beek u kennismaken met deze bijzondere vrouw, die haar leven heeft gewijd aan haar collectie en haar museum.

Sophie Gobits-van Beek was jarenlang docente kunstgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving Sint Joost in Den Bosch. Zij komt ons op boeiende wijze alles vertellen over Hélène Kröller-Müller, haar leven, haar kunstwerken en haar museum, op vrijdag 22 september om 13.30 uur, in de Senergiek Trefpunt-zaal in Het Klooster. Toegangsprijs is € 2,00 inclusief pauze-koffie of -thee. Leden van Senergiek krijgen € 1,00 korting. Toegankelijk voor leden en niet-leden, zonder vooraanmelding.