Corona in Guatemala ‘We hebben maatregelen nodig die de gehele bevolking beschermen’

Guatemala staat er beroerd voor. Ook daar heeft het coronavirus de kop opgestoken. Het grootste deel van de bevolking leefde al tijden in mensonwaardige omstandigheden, maar deze pandemie maakt het allemaal nog zoveel erger.
                  
30-03-2020, 21:40
Er wordt gesproken van een gering aantal besmettingen, maar de meeste mensen hebben daar zo hun twijfels over. Volgens de laatste berichten zijn er meer dan 1.200 gevallen in observatie, een geweldige uitbraak ligt op de loer. Op het platteland vallen slachtoffers, maar die worden niet meegenomen in de statistieken van de overheid. Lockdown Terwijl het virus op 10 maart jl. nog nauwelijks tot de mensen was doorgedrongen, werden twee dagen later alle grenzen gesloten en mochten er geen vliegtuigen meer in én uit. Een complete lockdown werd ingevoerd: het hele openbare leven ligt nagenoeg plat. En er is een avondklok ingesteld vanaf 16.00 uur. Gevolg genomen maatregelingen De maatregelen overweldigden veel burgers die slecht waren geïnformeerd over de wereldwijde ontwikkeling van het virus. Veel mensen hebben maar beperkte toegang tot internet. Veel arbeiders worden inmiddels niet meer uitbetaald. Daar komt bij dat 70% van de bevolking werkzaam is in de informele sector en daar staat alles praktisch stil. Geen werk betekent geen voedsel; dat is de realiteit voor veel mensen. Economische elite In feite zijn de afgekondigde maatregelen ingegeven door de belangen van de economische elite. En die laten zich weinig gelegen liggen aan het leven van de arme bevolking. De president gaf ook tips en aanbevelingen om het leven op te vrolijken. Maar het gaat dan om privileges die slechts voor een kleine groep Guatemalteken zijn weggelegd. Er werden posters verspreid met de tekst: ‘We kunnen onze handen niet wassen als we geen water hebben, we kunnen niet thuis in quarantaine blijven als we geen huis hebben, we hebben niet te eten als we onze spullen niet op de markt kunnen verkopen.’ Extra steun aan jongeren en hun families. Helpt u mee? Zoals u wellicht bekend is, steunt de Stichting Nuenen-Guatemala een landbouwproject voor jongeren in Guatemala. Na de staat van beleg in september en oktober jl., hadden de jongeren vol enthousiasme het project weer opgepakt. Dat krijgt nu opnieuw een geweldige dreun door de uitbraak van corona. Door het reisverbod kunnen de twee begeleiders de gemeenschappen nauwelijks meer bezoeken en het landbouwonderwijs aan de jongeren wordt bijna onmogelijk, omdat men niet meer in groepen bij elkaar kan komen. Men probeert nu individuele begeleiding te geven aan de jongeren en hun families. Veel familieleden zijn hun werk kwijtgeraakt, dat betekent geen inkomsten. Er is geen vangnet voor deze mensen en ze hebben geen reserves. De Stichting Nuenen-Guatemala wil daarom extra steun geven aan deze families. Wij realiseren ons dat ook wij nu in angstige tijden leven, meer dan ooit zijn we op elkaar aangewezen. Maar we zien ook dat deze noodsituatie leidt tot saamhorigheid en solidariteit. Daarom vragen wij nu uw hulp. U kunt uw bijdrage overmaken op rekeningnummer NL64RABO 0101 7384 20 t.n.v. Stichting Nuenen-Guatemala o.v.v. ‘extra steun’. Namens de jongeren en hun families in Tucurú: heel veel dank voor uw steun.

Foto: Trots toont dit jongetje de prachtige wortels die door de jongeren zijn gekweekt.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Wèttegij’t Quiz 2020 verplaatst naar 12 en 26 september

Helaas hebben de ontwikkelingen omtrent het coronavirus ons doen besluiten om de Wèttegij’t Quiz niet in april door te laten gaan. We willen de Wèttegij’t Quiz graag verplaatsen naar zaterdag 12 en zaterdag 26 september. Let op: beide data zijn op een zaterdag.

HoodHero: voor iedere held die de zorg wil helpen

Nieuw platform HoodHero brengt vrijwilligers, zorgprofessionals en zorginstellingen samen in de strijd tegen COVID-19. Via het platform vinden zorginstellingen de hulp die zij nodig hebben in deze roerige tijden.

Het is tijd voor Positiviteit

Positiviteit maakt gelukkiger en geeft een beter gevoel en welzijn. De wereld is turbulent en onzeker, er gebeurt veel op het moment wat het dagelijkse leven en de vrijheid van mensen sterk beïnvloedt.

Straatnamen

HAAGPAD

Historische beelden

Het H.Kruisgilde van Gerwen op de gildedag in Tongelre in 1928.

Column Wachten

Op 13 januari was het om 08.26 uur, maar afgelopen zondag 22 maart ging de straatverlichting al om 06.22 uur uit. In korte tijd scheelt dat twee uur. Vijf minuutjes eerder twijfelde de natuur nog: zal ik verder gaan of toch maar niet?