‘Wist je dat?’ VVN Nuenen informeert: Een andere snelheidsmeter

Een voertuig dat twee keer zo snel beweegt, krijgt vier keer zoveel energie. Dat heeft allerlei gevolgen. Bij een aanrijding komt vier keer zoveel energie vrij, wordt dus veel meer schade aangericht, is er veel meer kans dat er verwondingen ontstaan. Dat geldt voor een auto even sterk als bij een (elektrische) fiets.
                  
06-12-2019, 15:56
Naast de grotere schade wordt de remweg veel langer. Niet vier keer zo lang, omdat de reactietijd totdat we remmen ook meespeelt. Bij 30 kilometer per uur is de remweg ongeveer 14 meter, bij 60 km/u al 39 meter en bij 120 km/u wordt die 120 meter. De snelheidsmeter in de auto helpt ons niet om zicht te houden op die remweg: de snelheid is gelijkmatig langs de rand verdeeld. We zouden de snelheid ook evenredig met de remweg over de rand kunnen verdelen. Dan krijg je de meter van de afbeelding: elke tien km/u erbij wordt een grotere draaiing van de wijzer. Die grotere verdraaiing verwijst naar de grotere remweg en naar het hogere brandstofverbruik. De autofabrikanten zullen nog wel even wachten. De variant van de snelheidsmeter is ontleend aan umberphile.com Vragen of opmerkingen? Mail dan naar vvn.nuenen@onsnet.nu of kijk op de website uenen-ca-vvn.veiligverkeernuenen.nl.

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Walsen als Doornroosje

Na een spetterende editie van Hello Vienna in 2016, is het tijd voor een vervolg. Wenen komt naar Nuenen toe op zaterdagavond 25 januari 2020. Het GMK, toonaangevend orkest met grootse concerten, speelt dan het Nieuwjaarsconcert in Weense stijl.

Veel trekpaarden op internationale veulenkeuring Gerwen

De internationale veulenkeuring brengt aardig wat trekpaarden op de been bij het Gerwense kerkplein. Zaterdag 14 december om 10.00 uur begint deze keuring in de dorpskom van Gerwen. Het traditionele evenement is aantrekkelijk voor publiek en fotograferende en filmende belangstellenden.

Thema-avond W70 over mobiliteit

Het begrip mobiliteit roept in Nuenen veel vragen op. Daarom organiseert W70 een thema-avond over dit belangrijke onderwerp.

Sunny Blues Nuenen presenteert: The Goshawks

Zondagmiddag 8 december, vanaf 15.30 uur, spelen The Goshawks het dak eraf in café Schafrath. Deze bluesband staat garant voor een middag vol met afwisselende bluesstijlen: Chicago Blues, Texas Blues, Rock & Roll, Rockabilly, om er maar wat te noemen.

Op reis naar de Zuid- en de Noordpool

Bé van Gulderen heeft twee wel zeer bijzondere reizen gemaakt. Niet een reisbestemming die velen van ons gemaakt hebben. Het is natuurlijk ook wel iets heel anders dan naar de Franse binnenlanden.

Extra concert gipsyjazz in kerstsfeer in Gerwen

Maandag 23 december is de virtuoze accordeonist Dominique Paats te gast bij ‘Paulus Schäfer invites’ in Gerwen. Die dag zijn er twee gipsyjazzconcerten in kerstsfeer in muziekcafé De Stam.