Geschiedenislezing op 6 december

Voor de Senergiek geschiedenislezing van december een oude bekende: Hans Könemann. In het vorige seizoen verzorgde hij een drukbezochte lezing over de geschiedenis van het schrift en de boekdrukkunst.
                  
28-11-2019, 12:27
Dit keer neemt hij u mee in de ontwikkeling van het bouwen en wonen door de mens, vanaf het allereerste begin tot op de dag van vandaag. Vanaf de vroegste grotbewoners, via de Egyptische farao’s naar de paleizen van de Franse koningen. Van de eerste woningen van riet en leem, via de gotische kathedralen naar de woontorens van deze tijd en van de Romeinse villa’s, via de middeleeuwse kastelen naar de flats in de Bijlmer. Diapresentatie Al meer dan 12.000 jaar is de mensheid aan het bouwen, voor haar eigen onderdak, maar ook voor haar goden. Gebouwen om in te wonen, zoals huizen en torenflats. Gebouwen om in te werken, zoals kantoren en fabrieken. Gebouwen om in te bidden, gebouwen voor vermaak, zoals theaters en voetbalstadions. Woningen werden in de loop der eeuwen ruimer en luxueuzer, zeker in de afgelopen eeuw. In de loop van de geschiedenis ontwikkelde de mens telkens nieuwe technieken om aan zijn fantasieën vorm te kunnen geven. In een uitgebreide diapresentatie laat Könemann in vogelvlucht zien wat de mensheid in vele eeuwen heeft geknutseld en gebouwd. Iedereen die geïnteresseerd is in dit historisch thema - of u nu al lid bent van onze seniorenvereniging Senergiek of (nog) niet - is van harte welkom op vrijdagmiddag 6 december om 13.30 uur in de Trefpuntzaal in Het Klooster. Voor de organisatiekosten van deze presentatie vragen we een bescheiden eigen bijdrage van € 2,00. Dit is inclusief koffie/thee in de pauze.

Foto: Hans Könemann

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


Dobbelen in Gerwen

Ieder jaar zijn er hilarische momenten tijdens het Sinterklaasdobbelspel bij WLG. En daarom vinden we het dit jaar weer de moeite waard om het opnieuw te organiseren.

-advertorial- Fontys Arts Fair 29 en 30 november

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 november vindt de Fontys Arts Fair plaats bij Kunsthandel Art Dumay in Nuenen. Tijdens deze Fontys Arts Fair worden BKR kunstwerken uit de Fontys kunstcollectie, uit de jaren ‘60, ’70 en ’80 voor verkoop aangeboden. Fontys wil hiermee dit gedeelte van haar kunstcollectie ontsluiten en een nieuwe plaats geven bij liefhebbers.

De nieuwste editie van De Nuenense Krant online

Palwasha Banai presenteerde haar boek 'Demonen overwonnen'

Ze waren er allemaal, afgelopen maandagavond in de Regenboog: velen van haar familieleden, landgenoten die óók Afghanistan ontvluchtten, en de vele Nuenenaren die Palwasha Banai geholpen hebben, haar levensverhaal-tot-nu op papier te krijgen. Het kerkgebouw was beneden tot de laatste plaats bezet voor een feestelijk gebeuren, met toespraken, interviews, gedichten, een videoboodschap en muziek. En met na afloop een drankje en Afghaanse hapjes.

Lindespelers brengen Geluk in hoofdletters

Als ik na de voorstelling afgeschminkt de theaterzaal uitloop naar het plein, hoor ik iemand roepen: ‘Daar heb je die kwal!’, gevolgd door opnieuw applaus. ‘Maar ik heb wel met je te doen’, voegt iemand er aan toe. Dat compliment blijft het langste hangen.

Nieuw jeugdtrio CV De Narre-Kappen Jeugdprins Rafiki, Hofdame Sarabi & Adjudant Mufasa

Na afscheid te hebben genomen van Jeugdprinses Amazing, Hofdame Fabulous en Adjudant Excellent, hebben we op spectaculaire wijze het nieuwe jeugdtrio van 2020 gepresenteerd aan het publiek. Het thema voor jeugdcarnaval 2020 zal zijn: ‘Jungle’.