Schubert in Nuenen

Vrijdagavond 15 februari was in het Van Goghkerkje het strijkkwintet van Franz Schubert te horen. Dit is één van de laatste composities van Schubert.
                  
18-02-2019, 14:42
Aangeleverd verslag: Monique Bolwerk Twee maanden na het schrijven van dit stuk stierf hij, 31 jaar oud, in 1828. De componist heeft zijn eigen stuk zelf nooit horen uitvoeren; pas 23 jaar na voltooiing werd het voor het eerst ten gehore gebracht. In deze tijd is het stuk één van de meest geliefde kwintetten en behoort tot de top van de kamermuziek. Genieten Vrijdagavond mocht het aanwezige publiek, van jong (!) tot oud, genieten van deze mooie muziek, uitgevoerd door het kwartet Alcyone, bestaande uit Jan Pieter van Coolwijk en Evert Jan Schuur (viool), Niek Idema (altviool) en Jan Willem Troost (cello). Het kwartet werd aangevuld met de celliste Eline Toebes. Door de informatie die Evert Jan tussendoor gaf over de componist, de klank, tempo en sfeer van ieder deel en mede door de fijne ambiance en goede akoestiek van het kerkje, kon men zich nog meer inleven in wat de componist bedoeld heeft met deze muziek. De uitzonderlijke samenstelling van dit kwintet, namelijk twee violen, één altviool en twee celli, had Schubert afgekeken van de componist Luigi Boccherini. De toegift van deze avond werd dan ook het bekende menuet van deze componist. Een leuke afsluiting van een sfeervolle avond.

Foto: ’s: Theo van Vijfeijken/De Nuenense Krant

Advertentie


Reacties


Advertentie


Meer nieuws


EMK - Woenselse Boys: 2 - 0

De openingsfase van de wedstrijd verliep afgelopen zondag grotendeels in evenwicht, met kansen voor zowel Woenselse Boys (buitenspel) als een kans van EMK voorlangs het doel.

Koffieconcert Gerwen

Met Petit restaurants Fours en Losse Tongen zou je je aan een theetafel kunnen wanen. In Gerwen was dat afgelopen zondagmiddag geenszins het geval.

RKVV Keldonk - RKVV Nederwetten: 3-1 Ondanks hard werken geen punt voor Nederwetten

Aan het weer heeft het zeker niet gelegen. Een strakblauwe hemel spreidde zich over het gezellige complex van de Keldonkse voetbalvereniging afgelopen zondag. Velen hadden de weg naar het sportpark weten te vinden en dat waren niet alleen de inwoners van Keldonk. Een dertigtal Nederwetten supporters omzoomde mede het veld van de tegenstander.

Voedselbank bedankt Nuenen voor veel koffie

Voor het derde jaar op rij kon iedereen in december zijn gespaarde Douwe Egberts zegels bij de Nuenense supermarkten inleveren. De Voedselbank Nuenen en de Lionsclub telden al die zegels en zorgden voor verzilvering van de zegels voor koffie.

Gemeentelijke erepenning voor Henriëtte Kleijngeld

Zonnebloem voorzitter Yvonne Onstenk, 4 bestuursleden en de leden van de kaartmakersclub, hebben Henriëtte Kleijngeld verrast. Dit gebeurde op donderdag 14 februari tijdens de viering van het 20 jarig jubileum in het Steunpunt.

Zangeres Anna Luna Verschuuren vraagt om duimpjes

Anna Luna Verschuuren uit Nuenen zit bij de laatste 20 van de 'Beste Zangers YouTube-editie'. Als haar YouTubefilmpje genoeg gedeeld en 'geliket' wordt, mag ze met Beste Zangers-presentator Jan Smit mee naar Ibiza en daar optreden.